Evo jednog zanimljivog dokumenta , isti dokazuje kojim su se to pismom sluzili u Vlaskoj i Moldaviji pre Romanizovanja
Rumunije !
Sad naravno , nekom mozda treba malo vremena ,da se zagleda u sam teksts i da stavi prst na celo ! Zacelo posle samo par pogleda ili pregleda , moze da ustanovi da je to Vlaski jezik pisan cirilicom /glagoljicom ...
Svakako treba ipak bar malo poznavati Vlaski jezik .
A taj crv sumnje mi se pojavio 2016 godine obilazeci Bukovinu i njene manastire , ono sto mi je zapalo za oko su bili natpisi na freskama u manastirima ili bolje onaj prefiks za "Sveti" koji je na srpskom "Sv" samim tim na Vlaskom Sveti je "Sfntu" i otud prefiks "Sf "[/U]... tu nista i nebi bilo cudno da to Sf nije bilo napisano cirilicnim pismom ... otud i moje kasnije interesovanje za to nazovimo "cudo" jer svi horski znamo da je Rumunija (Roma...nia) osnovana i tako nazvana zbog rimskih legionara koji su tu dosli (Veni Vidi Vici ) pokorili i tu ostali... Pa sad i nije bas tako al 'ajde!
Skupi
Najava
Skupi
Još nema oglasa.
Rumunija i Vlasi
Skupi
X
Skupi
Prekretnica u stvaranju istorije i istorijskih činjenica, ne samo na Balkanu ili u balkanskim zemljama, počinje sa degeneričnim tumačenjem počevši od Berlinskog kongresa 1878 godine. Od tada i kreće teorija o tome da su se "Slaveni" doselili na Balkan u 6-7 veku.
Anglo-saksonska i germanska škola nakon toga kreće da svima nama kroji nekakvu istoriju koja iz dana u dan i najobičnije ljude i manje upućene, više ne može da prevari.
Takav je slučaj sa svim, ali sa svim tzv narodima Balkana eksplicitno.
Vlasi, današnji i ondašnji Vlasi, ništa manje nisu takođe svrstani u isti korpus sa svim ostalim prastarim i autohtonim narodima Balkana i šire.
Obrađujući sva činjenična i nepobitna stanja, kada se Vlaha tiče, Vlasi su u još jedan veoma specifičnoj situaciji.
Degenerično tumačenje Rumunije i Rumunskih istoričara, etnologa i naravno političara, rukovodeći se, već spomenutom "izmišljenom istorijom" i izmišljenim istorijskim činjenicama, su uradili i rade još jedan korak više prema Vlasima.
Pored ostaloga , a ima zaista mnogo detalja i stvari koje i sami pripadnici Rumunskog naroda prihavataju (ali svakako i isto ne svi), pokušava se i drugima nametnuti "latinično pismo".
O svim ovim starima bi trebalo jako, jako mnogo elaborirati, ali mi bar ovde na ovom forumu imamo sasvim dovoljno vremena da u miru i korak po korak sve te nebuloze oko Vlaha, a posebno o odnosima Vlasi - Rumunija, sasvim otvoreno progovorimo, bez bojazni da nas neko može cenzurisati ili uklanjati bilo i jednu reč ispisanu, kao što je to očigledno slučaj kako na društvenim mrežama i mnogim drugim internet forumima, gde u koliko se nekome od prorumunskih mangupa, nešto ne svidi oni jednostavno prebrišu nečije komentare ili nečija izlaganja. Toga ovde svakako neće biti.
https://www.zakopanoblago.com/forum/...-kroz-istoriju!!!
Tako da bi i tebe Dušane i sve ostale zamolio da daljnja izlaganja nastavimo tamo a ne ovde u blogovskom delu.